Passie voor internet
Image default
Dienstverlening

De woonkamer verbouwen: vier tips

Wil jij komend voorjaar de woonkamer eens flink onder handen nemen? Het verbouwen van de woonkamer is een mooi maar ook ingewikkeld en tijdrovend proces. Je moet aan een heleboel denken. Van het renoveren van het plafond tot het leggen van een cement dekvloer. In dit artikel delen we vier tips voor de verbouwing van je dromen.

Waar wil je naartoe?

Het klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen beginnen aan een verbouwing zonder echt te weten wat het eindresultaat zou moeten zijn. Dit wil je voorkomen. In programma’s als Sketchup kun je heel mooi het gewenste resultaat uittekenen. Vind je dat toch een beetje ingewikkeld? Besteed deze klus dan uit aan bijvoorbeeld een aannemer of binnenhuisarchitect.

Zet alle stappen uiteen

Wanneer het gewenste eindresultaat eenmaal helder is, kun je van daaruit terugredeneren. Wat is de voorlaatste stap die gedaan moet worden? En daarvoor? Doe dit tot je uitkomt bij de eerste stap. Op deze manier weet je zeker dat je geen enkele stap over het hoofd ziet.

Maak een goede planning

Een verbouwing is een tijdrovende klus en kan, zeker als je daarnaast nog full time werkt, voor best wat stress zorgen. Je wilt niet drie jaar in een bouwval wonen, dus plan goed in wanneer er geklust wordt. Ga je dit doen op vrije dagen? Of juist in de uren voor en na werk. Maak ook een begroting voor de kosten die je tijdens de verbouwing gaat maken, bijvoorbeeld aan materialen en professionals die je gaat inhuren. Zorg dat je in zowel tijd als geld flexibel bent, want een verbouwing kost altijd meer tijd en geld dan je op voorhand hebt ingeschat.

Een back-up woonkamer

Zeker als je een gezin hebt is het niet leuk als de woonkamer maanden buiten gebruik is. Niet alleen is er minder ruimte in huis, jullie hebben ook niet echt een plek om gezellig samen te komen. Zorg daarom voor een back up woonkamer, waar jullie je spelletjes kunnen spelen en tv-avondjes kunnen houden. Misschien is jullie overloop, het kantoor of een uitsparing in de hal beneden bijvoorbeeld groot genoeg voor een bank en een tv-meubel.