Passie voor internet
Image default
Relatie

Waar let je op bij het inhuren van een mediator?

Hoe vaak gebeurt het niet dat een koppel toch uiteindelijk uit elkaar gaat? Ontzettend vaak. Dit gaat al dan niet met een conflict samen. Om goed uit elkaar te gaan, vooral wanneer een koppel samen kinderen heeft gekregen, is het belangrijk dit in goede verstandhouding te doen. Het inschakelen van een mediator kan een oplossing zijn om op een goede manier, zonder conflicten, uit elkaar te gaan. 

Vierduizend mediators, wie is de goede?

In Nederland zijn er ruim vierduizend mediators. Daarvan zijn zo’n 800 mediators ook daadwerkelijk gecertificeerd. Mediator is een vrij beroep en iedereen kan zich mediator noemen. Hoe kies je dan de goede mediator en waar let je dus op?

Gekwalificeerde mediator

Bij het kiezen van een mediator kan erop gelet worden dat de persoon die zich zo noemt, ook daadwerkelijk gecertificeerd en dus gekwalificeerd is. Een mediator kan zich aansluiten bij Mediators federatie Nederland, waarvoor men ook echt gekwalificeerd moet zijn.

Discreet

Een mediator moet ten allen tijde discreet met de informatie omgaan. De mediator heeft geheimhoudingsplicht. Daarnaast dient een mediator geen adviezen en meningen te geven. Hij bemiddelt alleen maar.

Gevoel en klik

Uiteraard spreekt het voor zich dat het belangrijk is dat het koppel dat uit elkaar wil gaan, een goed gevoel bij de mediator heeft en er een klik mee heeft. Wanneer dit er niet is, heb je de goede persoon niet te pakken. 

Het zoeken van een mediator

Via internet kan er goed gezocht worden naar een geschikte mediator. Via de Mediators federatie Nederland kan een mediator gevonden worden, maar ook via het landelijk netwerk ScheidingsWijze(n). Op deze manier kan een koppel dat goed uit elkaar wil gaan, hulp krijgen bij hun scheiding. 

Aangezien een mediator niet een beschermde titel is, kan het lastig zijn een geschikte mediator te zoeken. Als tips kan in acht worden genomen om te vragen naar een certificaat, om te zoeken binnen gekwalificeerde mediators en om goed te kijken naar de ervaringen en specialisaties die de betreffende mediator heeft. Op deze manier moet een koppel met goede hulp goed uit elkaar kunnen gaan. 

Woon je in of rondom Wageningen? Bekijk de website van Next Level Mediation voor een doelgerichte mediator Wageningen