Passie voor internet
Image default
Dienstverlening

Wat zijn de kosten van het vervangen van een groepenkast?

Moet jouw groepenkast worden vervangen omdat deze verouderd is of omdat deze uitgebreid moet worden? Dan is het handig om vooraf te weten hoeveel het ongeveer kost om een groepenkast te laten vervangen. Elke groepenkast is verschillend, en net als met andere producten hangt het af van het merk. Veel elektriciens werken met A-merken en zijn daarom van zeer goede kwaliteit. De kosten zijn afhankelijk van nog een aantal dingen.

1-fase of 3-fase groepenkast

De meeste huizen hebben een 1-fase groepenkast maar dit kunt u zelf checken. Afhankelijk daarvan zijn de kosten namelijk erg verschillend. U kunt zelf checken of u een 1-fase of 3-fase groepenkast heeft. Bij het vervangen van de groepenkast is dit noodzakelijk om te weten. Als je een 1-fase groepenkast hebt ziet u bij de meter ongeveer 220V staan. Bij een 3-fase groepenkast ziet u ongeveer 280V staan.  De beste 1-fase groepenkasten zijn van Hager of Attema. Een 3-fase groepenkast zie je bij veel bedrijven maar sommige particulieren hebben dit ook, als u een zware kookplaat of veel zware apparatuur in uw garage gebruikt

Het aantal groepen

Bedenk vooraf hoeveel groepen u wilt hebben wanneer u uw groepenkast laat vervangen. Denk hierbij ook aan de toekomst. Hoeveel groepen verwacht u in de toekomst nodig te hebben? Houd hier rekening mee. Als u namelijk alles in één keer laat doen tegelijk met het vervangen van de groepenkast, hoeft de elektricien de komende jaren niet meer langs te komen. Dit scheelt weer montagekosten. Als u 6 groepen wilt kost dit gemiddeld € 1.000, 8 groepen gemiddeld € 1.100 euro en 10 groepen gemiddeld €1.200 kosten inclusief aansluitkosten voor een 1-fase groepenkast. Voor een 3-fase groepenkast liggen de prijzen allemaal weer wat hoger, rond de € 100 – 200 duurder.

Materiaal en montagekosten

De montagekosten bedragen ongeveer 20% van de totale kosten hierboven genoemd. Dit is dus een paar honderd euro. U kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf de groepenkast te vervangen en de groepen uit te breiden, zo bespaart u kosten maar zo weet u wel zeker dat het op de juiste manier is gemonteerd en heeft u er verder geen omkijken meer naar.