Passie voor internet
Image default
Eten en drinken

Helpt kurkuma jou bij gewichtsverlies?

Kurkuma, ook bekend als ‘the golden spice’, is zeer populair in de Aziatische keuken en is onderdeel van de Indiase gezondheidszorg – of Ayurveda – voor duizenden jaren.

Veel van de gezondheidsvoordelen van kurkuma worden toegeschreven aan curcumine, een onderdeel dat veel sterke anti-oxidanten en ontstekingsremmers bevat. Recente studies indiceren dat verse kurkuma een rol speelt in gewichtsverlies.

Je vraagt je misschien af of dit een effectief hulpmiddel is en hoeveel je moet nemen voordat je resultaten ziet. Dit artikel legt uit of het kruid helpt bij afvallen.

Kurkuma en afvallen

Reageerbuisstudies suggereren dat de stof ‘curcumine’ bepaalde ontstekingen kan onderdrukken die een rol spelen bij obesitas. Deze komen namelijk vaker voor bij mensen met overgewicht of dus obesitas.

Studies bij dieren indiceren dat dit onderdeel zeer waarschijnlijk gewichtsverlies helpt, de groei van vetweefsel vermindert, het aankomen van gewicht tegenhoudt en jouw gevoeligheid tot het hormoon insuline verbetert.

Daarnaast heeft een 30-daagse studie met 44 deelnemers die daarvoor moeite hadden met gewichtsverlies, aangetoond dat het tweemaal daags geven van 800 mg curcumine en 8 mg van piperine leidde tot significant gewichtsverlies, BMI (body mass index) en een minder grote heup- en heupomtrek.

Piperine is een onderdeel dat je kan terugvinden in zwarte peper, dit helpt zeer waarschijnlijk de opname van curcumine met 2.000 procent.

Daarnaast heeft een review van 21 studies met meer dan 1.600 deelnemers curcumine inname gelinkt aan gewichtsverlies, BMI en heupomtrek. Er staat ook aangegeven dat de deelnemers een hoger niveau aan adiponectin hadden. Dit is een hormoon dat helpt bij de regulatie van jouw metabolisme.

De huidige onderzoeken zijn veelbelovend, meer menselijke studies zijn nodig voordat kurkuma aanbevolen kan worden voor gewichtsverlies.

Hoe gebruik je kurkuma

Kurkuma komt in verschillende vormen, het gemakkelijkste om dit kruid te gebruiken is bij het koken. Het wordt ook in verschillende drankjes verwerkt zoals gember thee en gouden melk. Deze laatste wordt gemaakt door melk met kurkuma, gember, zwarte peper en kaneelpoeder op te warmen.

In de Indiase keuken wordt kurkuma vaak geconsumeerd in thee met wat zwarte peper en andere ingrediënten zoals honing, gember, olijfolie en kokosnootolie. Ook wordt dit bij ovengerechten met verse groenten en andere kruiden gedaan.

Dit gezegd hebbende, tonen de meeste studies aan dat alleen een gezondheidsvoordeel is waar te nemen bij hogere dosissen die worden gevonden in kurkuma-extracten of curcumine supplementen. Dit komt doordat kurkuma vaak wordt gebruikt als een kruid en daar, maar 2-8% curcumine in zit – terwijl extracten tot wel 95% curcumine bevatten.

Bij het kiezen van supplementen kies dan voor eentje die ook zwarte peper bevat. Deze helpt erg bij de opname van curcumine.

Al zijn er nog geen officiële regels met betrekking tot hoeveelheid innamen, suggereren de meeste studies dat 500 – 2.000 mg van kurkuma-extract per dag genoeg is om potentiële voordelen te krijgen.

Echter, je moet voorkomen dat je langer dan 2-3 maanden te hoge dosis aan kurkuma inneemt, een langetermijnstudie is nog niet beschikbaar.

Al moet je niet meteen uitgaan van veel gewichtsverlies, dit kruid heeft ook veel andere voordelen, denk aan het verlagen van een risico op hersenaandoeningen en hartziektes. Informeer wel jouw huisarts over de supplementen die je neemt, inclusief kurkuma en curcumine.