Passie voor internet
Image default
Verbouwen

Wat zijn de mogelijkheden in betonbouw?

Betonbouw is een manier van bouwen waarbij de ruwbouw van een gebouw of woning volledig uit beton bestaat. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van metselwerk. Betonbouw wordt zowel op woningen als op hotels, scholen en bruggen toegepast. 

Verschillende manieren van betonbouw

Betonbouw kan in principe op twee manieren toegepast worden. Zo kan het toegepast worden met behulp van bekisting. Het beton wordt dan direct op de bouwplek gegoten. Daarnaast is het betonbouw ook mogelijk met prefab beton elementen. Het beton wordt dan van te voren gegoten en op locatie in elkaar gezet. Prefab betonbouw wordt vaak gebruikt wanneer de bouw doorlooptijd zo kort mogelijk moet zijn. 

Waarom kiezen voor betonbouw?

Er zijn diverse voordelen om voor betonbouw te kiezen ten opzichte van metselwerk en houtskeletbouw. Één van de grootste voordelen is de relatief korte bouwtijd. De volledige bouwtijd kan door het gebruik van betonbouw zo kort mogelijk gehouden worden. Daarnaast heeft betonbouw een hele grote draagkracht. Niet alleen dunne muren, maar ook grote overspanningen zijn hierbij mogelijk. 

Ook heeft beton een hoge isolatiewaarde met een naadloze constructie. Dit betekent dat het gebouw hoge energieprestaties behaalt, wat geen vervelende bijkomstigheid is in tijden waarin gas- en energiekosten de pan uitrijzen. Wat daarnaast ook niet geheel onbelangrijk is, is dat betonbouw een duurzame bouwmethode is. Vaak wordt er gebruik gemaakt van duurzame betonmortel, wat bestaat uit natuurlijke grondstoffen. Betonmortel is verkrijgbaar in verschillende milieu-, sterkte- en consistentieklassen. 

Wat zijn de kosten van betonbouw?

De betonbouw kosten variëren per project. Om een duidelijke schatting te krijgen omtrent de kosten voor betonbouw is het verstandig om contact op te nemen met een bedrijf die gespecialiseerd is in (prefab) betonbouw. Zij kunnen een offerte opstellen op basis van een wensen- en eisenlijstje. Het is daarin aan te raden met een erkend bedrijf samen te werken en altijd vanuit meerdere partijen adviezen en offertes in te winnen.

 

https://www.abs-bouwsystemen.nl/bouwsysteem/beton-systeembouw/